OSLOS BESTE BURGER 2013

ER DEN ENKLESTE BURGER OSLOS BESTE BURGER I 2013?

Den enkleste og mest opplagte kombinasjonen blir ofte den beste, så her er det bare å mikse bacon fra Oslo, urtegrillede tomater, brie, salat og burgerdressing ikke senere enn fra 2013.

4 porsjoner

4 burgere av storfekjøtt

4 burgerbrød
olivenolje
salt og pepper etter smak

8 ss burgerdressing

12 skiver brie

2 mm tykke

4 skiver bifftomat

1 cm tykke

4 blader grønn lollosalat
 fra Sultan i Oslo

8 tynne baconskiver (stekes i rapsolje)
 provencekrydder
sukker

Stek baconet med litt rapsolje i pannen på middels varme til det er sprøtt. Legg baconet på kjøkkenpapir og la det renne av seg, det gir best resultat. Baconet kan godt være ferdig før du steker burgeren dersom du bare har én panne.

Før du legger tomatskivene på grillen, er det best at du pensler dem med litt olivenolje, krydre dem med salt og pepper på begge sider og strø litt sukker på den siden som først er ned mot grillen. Tomatskivene må grilles over sterk varme for å få til karamelliseringen av overflaten, så de får en fin, gyllen farge.
Ikke stek dem mer enn i noen sekunder når du har snudd dem. De kan falle fra hverandre hvis de får for mye varme. Når tomatene er klare, drysser du provencekrydder over dem for å gi dem enda litt mer særpreg.

Krydre burgerne med salt og pepper på begge sider. Grill dem medium på grillen eller i en grillpanne. Snu burgerene, legg på tre skiver brie, en grillet tomat- skive og to skiver bacon.

Pensle burgerbrødene med olivenolje og grill dem lett.
Smør burgerdressing på bunnbrødet, legg på salaten, burgeren med brien, tomatskiven og baconskivene. Legg på toppbrødet og server.

HISTORIE OG HOVEDSTAD

Oslo er Norges hovedstad. Oslos historie går tilbake 1000 år, og Oslo har vært Norges hovedstad siden Norge fikk egen grunnlov i 1814. I perioden 1624-1925 het Oslo Christiania. I dag er Oslo både et fylke og en kommune, og byen styres fra Oslo Rådhus. I 2013 ble det holdt flere forskjellige markeringer i Oslo

OSLO I TALL

Vi har jobbet med restauranter hele yrkeslivet, men uansett hva vi gjorde eller hvordan vi gjorde det, var det alltid burgeren som ble mest populær. Etter hvert begynte vi å leke med tanken på en ren burgerrestaurant i Oslo. Frykten for å svikte det burgerelskende publikummet var stor, og vi visste at hvis vi skulle realisere prosjektet, måtte målet være å lage de beste burgerne i landet. Selvfølgelig en ambisiøs målsetning, men har man først satt seg griller i hodet, er det kort vei til overmotet.

Over en god middag i 2013 bestemte vi oss for å ta sjansen. Det klirret i ølflasker, og så var det ingen vei tilbake. «Vi gjør det!» smattet vi i kor, med en særdeles god magefølelse. Vi gikk umiddelbart til anskaffelse av en stor grill og begynte å teste oppskrifter på det lille kjøkkenet vi hadde til rådighet. Etter uker med sølete og høylytt testing (og etter hvert en ganske middels fornøyd samboer) skjønte vi at tiden var kommet for å oppsøke ekspertisen. Vi skulle i møte med Prima Jæren og Albert Idsøe jr., som vi håpet skulle bli kjøttleverandørene våre. Begge har et særdeles godt rykte i bransjen, men det var et uforglemmelig besøk i boden deres på Gladmatfestivalen i Stavanger som gjorde at vi var hundre prosent overbevist om at kjøttet til burgerrestauranten vår i Oslo måtte komme fra dem. I boden fikk vi servert det beste biffkjøttet vi noen gang hadde spist, og bare tanken på det ga oss vann i munnen hele turen.

Heldigvis delte de vår entusiasme for ideen om Døgnvill. I likhet med oss har de alltid ment at man ikke må være størst for å være best. Det var en sann glede å se Albert vise oss rundt på slakteriet første gang. Stolt fortalte han om de tyske maskinene mens han klappet de ansatte på ryggen. Albert oste selvtillit, og var åpenbart stolt av bedriften sin. Han visste at han leverte beste kvalitet. På ulike dialekter delte vi erfaringer fra kjøkkenet, og sammen testet vi alle mulige typer kjøtt og sammensetninger. På kokkeskolen lærer man at burgeren skal inneholde egg, mel og brødsmuler for å binde kjøttet, men jo mer vi eksperimenterte, jo mer ble det klart at det enkle og rene var det beste: En burger skal kun bestå av kvernet biff (høyrygg av okse), salt og pepper. En så uovertruffen kjøttkvalitet skulle man ikke tukle med.

Da vi kom tilbake fra Jæren, var magen full av burgere og hodet fullt av optimisme. Det var på tide å starte jakten på den perfekte kjøkkensjefen som kunne lage beste burger i Oslo.